AdresaŽukovského 4, Praha 6 time 8 16Ordinační hodiny phone 68 16Objednejte se 773 562 343

 

 

Ruce jako v bavlnce? Dobře sušte a hydratujte

cistota s rozumem(rozhovor MUDr. Hany Šulcové na serveru uLékaře.cz)

Mýdlo a dezinfekční prostředky v posledních týdnech všichni používáme mnohem častěji než dříve. Jsou to doporučení pomocníci v boji s koronavirem, jenže i tady platí, že „všeho moc škodí“. Zejména lidem s chronickými problémy s pokožkou mohou způsobovat nepříjemné komplikace. I u jedinců se zdravou kůží však může nadměrná hygiena vést k vyschnutí a popraskání pokožky.

Časté mytí rukou je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zpomalit šíření infekce. Jenže povrch lidské kůže tím ztrácí na své odolnosti. „Opakované a časté mytí poškozuje ochranný film, se kterým se rodíme. Pro nás je okem neviditelný, ale je to taková bariéra od zevního prostředí, která chrání. Častým mytím zvláště agresivními preparáty se postupně může ničit. Do jisté míry má organizmus schopnost tento film obnovovat, ale pokud se tato schopnost vyčerpá, mizí a pak látky zevního prostředí působí na ‚nahou, obnaženou‘ kůži, která se bránit již nemůže, a nastává problém,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Hana Šulcová, MBA, z DermaEsthetic.

Nevinnou roli nemá v procesu zvýšeného mytí rukou ani voda, přispívá k nadměrnému vysoušení pokožky tím, že redukuje přírodní lipidy, které zajišťují správnou hydrataci pleti. Mýdla mohou vyvolat dráždivou dermatitidu rukou – ekzém, jenž se projevuje suchou, šupinatou a svědící zarudlou kůží, a to zejména v prostoru mezi prsty a na kloubech. U lidí se suchou pokožkou, atopickým ekzémem či lupénkou pak mohou vést k poškození kůže a velkým bolestem. Výsledkem je, že kůže poškozená vlivem opakovaného použití mýdel a dezinfekčních prostředků je náchylnější k infekcím.

Klíčové situace pro očistu rukou během pandemie COVID-19

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje mytí rukou:

  • Před přípravou, během přípravy a po přípravě jídla
  • Před jídlem
  • Pokud pečujete o někoho, kdo trpí zvracením nebo průjmem – před jeho ošetření i po něm
  • Před ošetřením a po ošetření řezné rány
  • Po použití toalety
  • Po výměně plen nebo po utření dítěte po použití toalety
  • Po kýchání či kašli
  • Po manipulaci s odpadky
  • Pokud máte domácí mazlíčky – po jakékoli manipulaci s nimi, jejich krmivem či zvířecím odpadem
  • Poté, co jste byli na veřejném místě a dotkli se předmětu nebo povrchu, kterého se mohou často dotýkat jiní lidé, jako jsou kliky dveří, stoly, nákupní vozíky atd.

Postup, jak si ruce mýt správně, najdete v článku Bojíte se koronaviru? Nejlepší zbraně jsou voda a mýdlo.

Aby se z mytí rukou neustalo utrpení…

Především je třeba používat vhodné prostředky určené pro hygienu rukou. „V rámci prevence se doporučují šetřivější, hypoalergenní přípravky a při častém poškozování chránit nebo doplňovat ochranný film tzv. bariérovými přípravky, což se týká například zdravotníků,“ uvádí MUDr. Hana Šulcová.

Potížím lze předcházet tak, že po každém použití mýdla a důkladném vysušení rukou nebo nanesení dezinfekčního gelu sáhnete po vhodném hydratačním krému či zvláčňujícím balzámu bez parfemace. Vůně totiž mohou potenciálně zhoršit dermatitidu rukou. Hydratační krém by měl obsahovat nějakou antibakteriální složku, jako například chlorhexidin či benzalkoniumchlorid, a má být lehce vstřebatelný. Platí, že čím dříve po mytí či použití dezinfekce na ruce krém nanesete, tím lépe.

Kromě zvýšeného mytí rukou coby „bezpečnostního opatření“ v boji s koronavirem vystavujeme naše ruce také běžným rutinním činnostem, jako je mytí nádobí apod. V těchto případech se doporučuje pro ochranu pokožky použít vhodné rukavice.

Na noc pak můžete rukám dopřát celkovou výživu a regeneraci v podobě zábalu. Stačí je namazat silnější vrstvou hutnějšího krému a navléknout si bavlněné rukavice.

Pokud přece jen k poškození pokožky na rukou dojde, je vhodné potíže konzultovat s praktickým lékařem či dermatologem – můžete k tomu využít naši online poradnu.

Zdroje informací:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hand-washing-advice-for-people-with-skin-conditions

https://www.britishskinfoundation.org.uk/news/help-for-your-hands-during-the-cornonavirus-outbreak

https://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html

 

 

Dermaesthetic.cz

map marker 2 16   Žukovského 887/4
161 00 Praha 6 - Ruzyně
phone 68 16   tel: 773 562 343

sestra@dermaesthetic.cz
sulcova@dermaesthetic.cz

Ordinační hodiny

Po
 
 
 

Út
 
 

St
 

Čt
 


 
 

07:30-08:00
08:00-15:00
15:00-16:00
 

08:00-18:00
18:00-18:30
 

neordinujeme
 

10:00-15:00
 

07:00-08:00
08:00-13:00
13:00-14:30
 

administrativa
objednaní
administrativa
 

objednaní
administrativa
 

administrativa
 

objednaní
 

administrativa
objednaní
administrativa
 

Důležité upozornění

  1. Časy objednání jsou POUZE orientační.

  2. Pořadí klientů určuje lékař nebo sestra.

  3. Poslední klient 30 minut před koncem pracovní doby.

  4. Pokud požadujete potvrzení o vyšetření nebo propustku, formulář si prosím doneste, nevydáváme, jen potvrzujeme.